“Een aantal jaar geleden was ik op een middeleeuws feest, waar een bedreven kunstenaar mij liet zien hoe hij zijn geschreven teksten bewerkten met bladgoud” vertelde Wendy Bakker mij. We zitten aan mijn keukentafel om haar nieuwste kunstwerk te bespreken. Waar meteen een  idee in mijn hoofd kwam om iets te schrijven over waarom een kunstenaar moet experimenteren.

“Het is een eeuwenoude techniek die begon bij de monniken” vervolgt Wendy haar verhaal. “Heel precies, de uitspraak “monnikenwerk” zegt het al, beschilderden zij de hoofdletters van alinea’s. Toen ik die kunstenaar bezig zag, vol passie en concentratie, wist ik direct dat ik dit zelf eens wilde proberen.” zei Wendy.

Wendy verkoopt haar kunstwerken al geruime tijd, doormiddel van publicatie, op de website van Newly Art. Zij maakt prachtige gedetailleerde pasteltekeningen van dieren. Kunst is niet nieuw voor haar, maar de techniek om met bladgoud te werken is dat wel. Juist daarom dat ik haar uitnodigde om langs te komen om er wat over te vertellen. Al eerder legde zij mij uit dat ideeën vaak tot haar komen op momenten wanneer zij het niet verwachtte. Al wegdromend of starend in de ruimte bracht haar al vaak inspiratie. Maar ook deze keer raakte Wendy geïnspireerd, hoewel het jaren zou duren voordat ze er wat mee ging doen.

 “Een aantal jaar geleden was ik op een middeleeuws feest, waar een bedreven kunstenaar mij liet zien hoe hij zijn geschreven teksten bewerkten met bladgoud” vertelde Wendy Bakker mij. We zitten aan mijn keukentafel om haar nieuwste kunstwerk te bespreken. Waar meteen een  idee in mijn hoofd kwam om iets te schrijven over waarom een kunstenaar moet experimenteren.

“Het is een eeuwenoude techniek die begon bij de monniken” vervolgt Wendy haar verhaal. “Heel precies, de uitspraak “monnikenwerk” zegt het al, beschilderden zij de hoofdletters van alinea’s. Toen ik die kunstenaar bezig zag, vol passie en concentratie, wist ik direct dat ik dit zelf eens wilde proberen.” zei Wendy.

Wendy verkoopt haar kunstwerken al geruime tijd, doormiddel van publicatie, op de website van Newly Art. Zij maakt prachtige gedetailleerde pasteltekeningen van dieren. Kunst is niet nieuw voor haar, maar de techniek om met bladgoud te werken is dat wel. Juist daarom dat ik haar uitnodigde om langs te komen om er wat over te vertellen. Al eerder legde zij mij uit dat ideeën vaak tot haar komen op momenten wanneer zij het niet verwachtte. Al wegdromend of starend in de ruimte bracht haar al vaak inspiratie. Maar ook deze keer raakte Wendy geïnspireerd, hoewel het jaren zou duren voordat ze er wat mee ging doen.

Online tekeningen verkopen. Kunstenaar Wendy Bakker verkoopt haar tekeningen online

De Leeuw

“Ik bleef er over nadenken, maar hoe verwerk je bladgoud in een tekening?” Ging Wendy verder. “Omdat ik vastliep hoe dit aan te pakken duwde ik de gedachte om er mee te werken steeds verder van me af. Tot het moment dat ik er bijna niet meer aan dacht. En ineens was het daar. Een beeld in mijn hoofd van een majestueuze leeuw, koninklijk in zijn vorm. Een leeuw kon ik wel tekenen, het zou ook niet mijn eerste leeuw worden. Dit was een beeld die ik prima zou kunnen combineren met bladgoud, wist ik direct.” legde Wendy uit.

“Ik vond het wel spannend moet ik zeggen, want op welk moment en waar ga ik het bladgoud toevoegen? Doe ik dat pas aan het einde, wanneer de tekening klaar is? Met het risico dat na uren werk, het blijkt dat het toch niet is gelukt. Of juist aan het begin toepassen? Maar zou ik dan nog wel de vrijheid hebben om te kunnen tekenen wat ik voor ogen had?” legde Wendy mij haar tweestrijd uit.

Het proces

“Uiteindelijk ben ik dan toch maar begonnen en keek ik wel waar het proces me zou gaan brengen. Op zwart papier zette ik eerst met pastelkrijt de schaduwen op van de leeuw. Ik gebruikte vooral sponsjes, dat vind ik altijd fijn werken en geeft ook minder rotzooi. Zo gaande het proces werd het wel een leeuw met een attitude. Maar als heerser van het dierenrijk mocht dat wel, vond ik” zei Wendy.

“Halverwege het tekenen, voordat ik echt aan de details zou gaan beginnen, kreeg ik toch wel het idee dat ik het bladgoud moest gaan bijvoegen. Zodat ik er een totaalbeeld van zou krijgen. Dan kon ik vanuit daar beoordelen of het bladgoud een toevoeging zou zijn.” ging Wendy verder.

“Na het bewerken met 24 karaats bladgoud werd ik steeds enthousiaster. Het bladgoud geeft een prachtig beeld op het zwarte papier, maar toch…” zei Wendy vertwijfeld.

“Ik bleef twijfelen of ik goed bezig was en ik heb uiteindelijk het gezin er maar bijgehaald, om te kijken wat zij ervan vonden. 5 man sterk kwam achter me staan en er kwam een discussie of er ook goud in de ogen van de leeuw moest komen. De meningen waren verdeeld en het werd er niet duidelijker op voor mij. Dus ging ik maar verder experimenteren, tot er een moment kwam dat ik tegen mezelf zei, en nu is hij klaar! De foto’s werden gemaakten en heel even dacht ik dat hij echt af was. Maar de twijfel stak de kop weer op. Het zat toch nog niet helemaal zoals ik het wilde, zoals ik het voor ogen had. Weer ben ik eraan gaan werken totdat de leeuw helemaal perfect, met prachtige tinten goud tot zijn recht kwam.” sloot Wendy af.

Blog Dit is waarom je als kunstenaar moet experimenteren Pasteltekening leeuw eerste ontwerp
Blog Dit is waarom je als kunstenaar altijd moet blijven experimenteren Pasteltekening leeuw tweede ontwerp
Blog Dit is waarom je als kunstenaar altijd moet blijven experimenteren Pasteltekening leeuw derde ontwerp
Blog Dit is waarom je als kunstenaar altijd moet blijven experimenteren Pasteltekening leeuw vierde ontwerp
De foto’s hierboven laten het proces zien van de tekening. Benieuwd naar het eindresultaat? Lees dan hieronder verder.

Waarom een kunstenaar moet experimenteren

Deze ervaring werkte voor Wendy bevrijdend. Na jaren iets te hebben uitgesteld, voornamelijk door twijfel of het wel zou lukken, deed ze het dan toch. Ze opende ook mijn eigen ogen hiermee. Want hebben we allemaal niet ideeën in ons hoofd die we om verschillende redenen van ons afschuiven? “Geen tijd”, “dat kan ik niet”, “wat zullen mensen ervan zeggen”?

Laten we een voorbeeld nemen aan Wendy en onze eigen dromen ook achterna gaan. Want is het niet zo dat vaak een kunstenaar moet experimenteren voordat ze hun stijl of juist een nieuwe stijl ontdekken? Bij experimenteren kunnen de mooiste kunstwerken ontstaan.

De leeuw is ondertussen omgedoopt tot “Nemea”, vernoemd naar de Griekse mythe De Leeuw van Nemea en is vanaf nu te bewonderen in Wendy haar online atelier op Newly Art.

Ben je ook nieuwsgierig hoe de leeuw uiteindelijk is geworden? Kijk hier en aanschouw het indrukwekkende dier met eigen ogen. Wij zijn in ieder geval verliefd geworden, wat vinden jullie?

Op het moment van publicatie is Nemea nog te koop. Maar voor hoe lang zal dit zijn…

Deze blog is geschreven door Carrie Moetwil, in samenwerking met en met toestemming van Wendy Bakker.

2 Reacties

 1. Joop

  Ik ben het helemaal eens met deze stelling. Ik ben zelf kort geleden met digitaal tekenen begonnen , wel even wennen , maar se mogelijkheden zijn uitgebreid. Erg leuk om te doen naast de traditionele technieken.

  Antwoord
  • Carrie Moetwil

   Leuk om te horen Joop! Ik kan me voorstellen dat digitaal even wennen is, maar je kan er weer hele andere dingen mee maken. Ik zie af en toe prachtige ontwerpen voorbij komen. Leuk dat ook kunst met de tijd mee gaat.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *