Ik sprak laatst met een fotograaf die prachtige natuurfoto’s maakt. Zij kan als geen ander spelen met de ochtendmist op open landschappen, een oude houten brug onopvallend tussen al het groen vastleggen en grazend vee op een bijna menselijke manier fotograferen.

Aangezien we nog geen fotografen op onze website hebben, maar dit in de toekomst wel graag willen, sprak ik met haar over de optie om haar foto’s te publiceren. Tenslotte behoren ook foto’s tot de beeldende kunst.

Nadat ik dit had uitgesproken bespeurde ik direct twijfel bij haar. Want ze is toch geen kunstenaar? En wie zou nu geld willen uitgeven aan haar foto’s? Dit zette mij aan het denken. Zo erg, dat ik besloot om eens rond te vragen welke definitie mensen aan het woord kunstenaar geven. En eigenlijk bleek dat niemand hier een echt antwoord op heeft.

Wat is dan de definitie van het woord kunstenaar?

Er wordt veel gesproken over kunst en ‘wat is kunst nu precies?’. Op onze website hebben wij hier al wat meer over toegelicht en een leuk filmpje erop gezet wat heel simpel uitlegt wat kunst is. Maar ook daar wordt niet gesproken over wie zich dan kunstenaar mag noemen.

We zijn het er allemaal over eens dat Monet, Van Gogh en Rembrandt kunstenaars zijn. En ook in deze tijd hebben we een groot scala aan gerenommeerde kunstenaars. Dat zij ook kunstenaars zijn is wel duidelijk. Maar op Facebook en Instagram zie ik prachtige kunstwerken voorbij komen van mensen die zichzelf niet als kunstenaar zien. Hoe zit het dan?

De grote van Dale omschrijft de kunstenaar als volgt: ‘iem. die het vermogen bezit kunstwerken te scheppen’. Is het je nu duidelijk? Mij in ieder geval niet.

Wat is dan de definitie van een hobbyist?

Misschien moeten we het anders benaderen. Wat is een hobbyist?

Ook hierover zegt van Dale: ‘iem. die iets als hobby doet’. Nog steeds niet duidelijk, maar wellicht makkelijker te definiëren. Er zijn een aantal dingen die wij al snel als hobby beschouwen. Tuinieren, breien, puzzelen, foto’s maken. Maar wacht eens, fotograferen is toch ook kunst? Dat heb ik tenslotte zelf aan het begin van deze blog gezegd. En tuinieren kan ook een beroep zijn, kijk maar naar hoveniers. Zit het verschil er dan in dat je voor een kunstwerk geld vraagt en je voor een hobby meestal geen geld vraagt?

Misschien is het juist wel voor iedereen verschillend. Hetzelfde geldt tenslotte ook, of je een kunstwerk mooi vind of er juist helemaal niets aan vind. Daarover kunnen mensen het ook maar moeilijk eens worden. Toch denk ik wel dat er een aantal duidelijke verschillen zijn waarin een kunstenaar zich onderscheid vergeleken met een hobbyist.

Een kunstenaar;

  • creëert altijd zijn eigen ontwerp
  • heeft vaak zijn eigen stijl waaraan hij te herkennen is
  • stopt een stukje van zichzelf in zijn kunstwerk
  • maakt veel ‘vlieguren’ voordat hij zichzelf als kunstenaar ziet

Nu kan een hobbyist natuurlijk ook zijn eigen ontwerp maken en hebben niet alle kunstenaars een eigen stijl.

Kijk eens naar kunstenaar Wendy Bakker. Zij zag zichzelf eerst ook niet als een kunstenaar. Sterker nog, ze dacht niet eens te kunnen tekenen. Het had ook tijd nodig voordat ze haar eigen stijl ontdekt had. Na veel oefenen en meerdere stijlen uit te proberen, kwamen haar prachtige pastel tekeningen tot stand en ziet zij zichzelf nu zeker als kunstenaar, en terecht.

Dat is dan ook het antwoord op de vraag ‘wie is een kunstenaar?’. Als jij jezelf als kunstenaar ziet dan ben je het ook. Zo simpel.

Twijfel je nog? Kijk dan eens naar mijn opsomming. Herken je jezelf in een aantal punten? Vertrouw dan op jezelf en je talenten, en doe jezelf niet te kort. Want ook jij bent een kunstenaar!

Wil je meer blogs van ons lezen? Meld je nu aan en mis nooit een blog.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *